Novo mesto

25°C
Nekaj oblačnosti Humidity: 37%
NEDELJA
12°C / 26°C
PONEDELJEK
11°C / 22°C
TOREK
1°C / 16°C
SREDA
2°C / 8°C
ČETRTEK
1°C / 12°C
PETEK
2°C / 13°C
SOBOTA
4°C / 11°C

Junaka meseca novembra zakonca Erlač Shepherd

Tokrat smo za junaka meseca prejšnjega meseca izbrali zakonca Žigo in Alice Erlač Shepherd, ki sta 31 dni za dobrodelne namene kolesarila iz Maribora v angleški Southampton in nazaj. Z dobrodelnim kolesarjenjem je bilo uspešno zbranih 6000 evrov za nakup šestih sobnih koles za Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, to številko pa je podvojilo podjetje Hofer, kar pomeni da se po njuni zaslugi sedaj mariborski UKC ponaša z dvanajstimi sobnimi kolesi za bolnike.

Junaka meseca novembra zakonca Erlač Shepherd

»Najino dobrodelno kolesarjenje sva storila v spomin Alicinem očetu, ki je pred desetimi leti umrl za rakom, na poti pa sva želela v prvi vrsti ozaveščati o raku in zbirati donacije. Zbirala sva denar za dve angleški dobrodelni organizaciji, ki sta ogromno pomagali pri zdravljenju Alicinega očeta, to sta Anthony Nolan in Southampton Charity,« sta zakonca Erlač Shephderd povedala za naš medij.

Preden pa sta se odpravila proti Angliji, pa sta se povezala tudi s Slovenskimi dobrodelnimi organizacijami L&L (Limfom in limfomija), s katerimi so zbirali donacije za sobna kolesa za Oddelek za onkologijo ter Oddelek za hematologijo in hematološko onkologijo na UKC Maribor. Kot pravita, so sobna kolesa za bolnike izjemnega pomena, saj jim bodo pomagala pri zdravljenju in okrevanju. V Sloveniji so sobna kolesa na teh oddelkih imeli le v ljubljanskem UKC-ju, sedaj pa so tudi v Mariboru.

Pomen koles sta poudarila tudi predstojnik Oddelka za hematologijo in hematološko onkologijo Zlatko Roškar ter namestnica predstojnika Oddelka za onkologijo Tamara Petrun, ki pravita, da bodo kolesa bolnikom pomagala pri vrnitvi v normalno življenje po bolezni in zdravljenju, ter da jim bodo zagotovila psihološko podporo in motivacijo.

Zakonca Erlač Shepherd sta tako s še večjo motivacijo prekolesarila vseh 2033 kilometrov poti med Slovenijo in Anglijo. Njun podvig je trajal 31 dni, vmes sta sedem dni počivala. V 24 dneh kolesarjenja sta od starta do cilja etape vsak dan kolesarila približno deset ur, zato sta se morala na to pot dobro pripraviti. Kot pravita, sta sicer zelo aktivna posameznika, ki veliko kolesarita, sta pa morala pred potjo opraviti preizkus opreme. »Preden pa sva se podala na dolgo pot pa sva morala narediti testno dvodnevno avanturo, na kateri sva preizkusila, ali vsa oprema deluje. Pod to opremo spadajo različne torbe na kolesih, šotor, spalne vreče in podloge za spanje, kuhalnike in hrano, podobno tisti, ki sva uživala na poti,« opisujeta.

Čeprav sta na cilj prispela 2. septembra, na rojstni dan Alicinega očeta, pa priznavata, da njuna regeneracija še traja. Navajena sva bila biti veliko na kolesu in tudi veliko pojesti, zato sva se morala spet navaditi na domač ritem in malenkost manj kolesarjenja.

Celotno dolžino poti sta prekolesarila čisto sama, so se pa njuni akciji pridružila tudi nekatera slovenska podjetja, ki sta jim zakonca Erlač Shepherd izredno hvaležna. Poleg Hoferja, ki je podvojil zbranih 6000 evrov in tako priskrbel dodatnih šest sobnih koles, so v njunem projektu SLO2UK med drugim sodelovali še Musguard, Žolna šport in trgovina Freestyle v Mariboru.

Glede na uspeh prve izvedbe junaka meseca novembra zagotavljata, da bosta dobrodelno akcijo skupaj z UKC Maribor ponovila in da bodo skupaj ustvarili tradiciji in za dobre namene kolesarili vsako leto.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.