Novo mesto

26°C
Nekaj oblačnosti Humidity: 40%
NEDELJA
12°C / 26°C
PONEDELJEK
11°C / 22°C
TOREK
1°C / 16°C
SREDA
2°C / 8°C
ČETRTEK
1°C / 12°C
PETEK
2°C / 13°C
SOBOTA
4°C / 11°C

Junak meseca oktobra je grosupeljski duhovnik Martin Golob

Tokratni junak meseca je župnik Martin Golob, eden izmed najbolj priljubljenih in prepoznavnih duhovnikov pri nas. Duhovnik, ki trenutno deluje v župniji Grosuplje, je z Lojzetom Grčmanom lani novembra izdal svoj književni prvenec Na spletni prižnici. V prvem letu je bilo prodanih že več kot 22.000 izvodov, Golob pa je za vsak prodan izvod dva evra namenil v dobre namene. Tako je bilo do sedaj skupno zbranih že več kot 44.000 € za posameznike in družine v stiski. Nekoliko preden je knjiga letos novembra dopolnila prvo leto, pa je založba Družina v zahvalo za vse uspehe knjige pripravila tudi zahvalno sveto mašo za njene bralce.

»Idejo, da bi izdali knjigo, so prinesli iz založbe Družina. Novinar Lojze Grčman se je ponudil, da jo napiše po mojem nareku, in tako je tudi nastala,« pojasnjuje Golob, in dodaja, da je njegov knjižni prvenec nekoliko poseben. »Knjiga je v resnici pogovor, Lojze Grčman me sprašuje in jaz odgovarjam. Dotaknila sva se različnih tem, od osebne rasti, do vsebine vere in življenja,« opisuje grosupeljski duhovnik.

Očitno je vsebina knjige Slovence pritegnila, saj je bilo v letu dni prodanih že več kot 22.000 izvodov. Golobov prvenec Na spletni prižnici se je tako zavihtel na vrh lestvice najbolj uspešno prodajanih knjig, po nekaterih podatkih pa je celo tretja najbolj prodajana knjiga v samostojni Sloveniji.

Priljubljeni duhovnik takega uspeha ni pričakoval. »Da bo knjiga tako lepo sprejeta med ljudmi, si nisem mislil. Prepričan sem, da je to delo sv. Duha, saj neke razumske razlage, zakaj je tako lepo sprejeta, ne najdem,« navdušenja ni skrival Golob.

Velik uspeh knjige pa je še toliko slajši, ker gresta dva evra od vsakega prodanega izvoda v dobrodelne namene. Do sedaj je bilo zbranih že več kot 44.000 evrov, dobrodelna nota pa se nadaljuje, saj se denar še vedno zbira. »Sodelovali smo z dobrodelno organizacijo Karitas in preko njih je denar v celoti prišel v roke pomoči potrebnih. Enajst družin, posameznikov ali ustanov so dobili po štiri tisoč evrov. Prejemnikov sicer osebno ne poznam vseh, vendar sem seznanjen z njihovimi življenjskimi zgodbami in vem, da so bili zelo hvaležni za prejeto pomoč,« je pojasnil junak meseca.

Golob tudi sicer rad pomaga in se dobrodelno udejstvuje. V dobrodelnih projektih redno sodeluje zlasti v domačem kraju, v okolici Grosuplja. Se bo pa tudi letos udeležil 28-urnega dobrodelnega maratona Radia 1 in priznava, da se ga že zelo veseli.

Junak meseca oktobra je grosupeljski duhovnik Martin Golob

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.