Novo mesto

24°C
Oblačno Humidity: 44%
NEDELJA
12°C / 26°C
PONEDELJEK
11°C / 22°C
TOREK
1°C / 16°C
SREDA
2°C / 8°C
ČETRTEK
1°C / 12°C
PETEK
2°C / 13°C
SOBOTA
4°C / 11°C

Junak meseca avgusta koroški podjetnik Ambrož Duler

Prejšnji mesec je narava na najbolj tragičen način pokazala svojo moč. Najhujše poplave v zgodovini Slovenije so povzročile ogromno škode, a so obenem poskrbele, da smo se Slovenci povezali in se izkazali z dobrosrčnostjo. Eno izmed lepih zgodb je spisal tudi naš junak meseca avgusta, podjetnik Ambrož Duler, ki je priskočil na pomoč pri sanaciji škode po poplavah. Ko je narasla Meža močno poškodovala tamkajšnji most, je Korošec v svojem podjetju Adteh čez noč zvaril 22-metrski most, ki je Prevalje znova povezal s sosednjimi Lešami.

Ambrož Duler s sinom Lukom
Ambrož Duler s sinom Lukom

"Ko sem videl, koliko ljudi, vključno z nami, je odrezano od sosednjega brega reke, mi je prišla na misel ideja o nadomestnem mostu," je za naš medij povedal Duler. In tako se je podjetnik, čigar podjetje se sicer ukvarja z izdelavo jeklenih konstrukcij, zvarjencev in ostale strojne opreme, s sodelavci lotil dela. V projektu je sodelovalo približno deset ljudi, med njimi statik, konstruktor, ključavničarji, varilci in monterji. Uigrana ekipa je prikazala moč enotnosti in dokazala, da se vse da, če se hoče - tudi izdelati most v 24 urah.

Kot pripoveduje, se je vse začelo z nekajurno pripravo. »Statike smo vprašali za mnenje, kakšen material potrebujemo. Ker ga nismo imeli na zalogi, smo pri dobaviteljih preverili njegovo dobavljivost, nato pa tovornjak poslali po material. Kljub prekinjenim cestnim povezavam so nam ga še v istem dnevu dostavili v Prevalje, nato pa smo ga z avtodvigalom prenesli na drugo stran Meže. Čez noč smo zvarili nosilce, nato pa smo zmontirali most oziroma brv,« pripoveduje koroški junak. In tako je 36 ur po zamisli in 24 po začetku izdelave na mestu starega uničenega mostu že stal nov. Dobrih dvajset metrov dolg in dva metra širok nadomestni most za pešce je povezal približno 1500 občanov in jim omogočil dostop do osnovnih dobrin.

Srčni podjetnik je požel obilo pohval ter osvojil srca hvaležnih prebivalcev Leš in Prevalj. »To je za nas čisto majhna zmagica, da smo uspeli v dnevu in pol postaviti začasni most. To je tisto, ki pri ljudeh vzbuja upanje in jim daje energijo,« je Dulerjevo srčno dejanje pospremil župan Prevalj Matic Tasič.

Most pa si je ogledala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. »Lepo je, da za svoj kraj naredite vse, kar lahko. Najbolj toplo mi je pri srcu, ko vidim, da lahko človek pomaga sočloveku. Če lahko podjetje, ki ima še druge inženirske zmožnosti, sem pa še bolj vesela,« je lepe besede Dulerju namenila Musarjeva.

»Zelo smo hvaležni za vse pohvale, tudi predsedničine. Takšnega odziva res nisem pričakoval, menim, da nas že skoraj preveč hvalijo. To ni bil naš namen, vse se je zgodilo spontano,« pa ostaja skromen Korošec.
A naš junak meseca avgusta ne bo ostal le pri tem dobrem dejanju temveč namerava še naprej po svojih zmožnostih pomagati pri sanaciji posledic najhujših poplav v zgodovini Slovenije. "Kljub temu, da niti sami še nismo sanirali vse nastale škode, imamo v mislih še več različnih načinov pomoči prizadetim. Pomagali bomo tudi našim gasilcem, ki že več kot mesec neprestano pomagajo pri odpravljanju škode," še obljublja Duler.

PREDLAGAJTE SVOJEGA JUNAKA
Pridružili smo se akciji Junak Slovenije, ki jo organizira Zavod dobrih navad. V njej smo prepoznali vrednote, ki jih tudi sami zasledujemo. Vabimo vas, da se tudi sami priključite akciji ter predlagate junaka Slovenije. Sporočite nam svoje podloge skupaj s svojimi osebnimi podatki na urednistvo@adriainfo.si.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.