Do leta 2040 skoraj dva milijona primerov raka na želodcu letno
Po najnovejših ocenah Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC), ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, bo do leta 2040 za rakom na želodcu vsako leto zbolelo približno 1,8 milijona ljudi, zaradi bolezni pa bo umrlo 1,3 milijona oseb. To pomeni 63- oziroma 66-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2020. Bolezen se pogosteje pojavlja pri moških kot pri ženskah, kar podpirajo tudi dosedanje epidemiološke raziskave.
Razlog za tako visoko smrtnost je predvsem pozna diagnoza. Strokovnjaki iz klinike Mayo opozarjajo, da se rak na želodcu pogosto odkrije šele v napredovalih ali celo metastatskih fazah. V teh primerih zdravljenje temelji predvsem na upočasnitvi napredovanja bolezni in izboljšanju kakovosti življenja bolnika.
Pomemben del oskrbe zavzema prehrana, ki postane ključna med cikli zdravljenja. Mayo Clinic priporoča vsaj 15 kalorij na funt telesne teže na dan. Pri tem igra pomembno vlogo onkološki nutricionist, ki bolniku pomaga oblikovati prilagojen načrt prehrane. Svetujejo vsaj šest manjših obrokov dnevno, izogibanje dolgim obdobjem brez hrane in poudarek na hranilih, kot so beljakovine in kalorijsko bogata živila. Po gastrektomiji, ko bolnik izgubi del ali celoten želodec, je pogosto potrebna posebna prehranska podpora, vključno z vitaminskimi in mineralnimi dodatki.
Pogost zaplet pri teh bolnikih je t. i. dumping sindrom, pri katerem hrana prehitro prehaja v tanko črevo. To povzroča prebavne motnje, ki jih je mogoče omiliti z manjšimi obroki, zmanjšanjem vnosa sladkorja ter z dodajanjem vlaknin in maščob v prehrano. Pri rakih, ki prizadenejo stik želodca in požiralnika, je priporočljivo mehko ali tekoče prehranjevanje – ovsena kaša, pireji, smutiji in obogatene juhe so pogosto bolje prenašani.
Simptomi, kot so slabost, nevropatija, utrujenost in izguba apetita, so običajni spremljevalci zdravljenja. Vendar obstajajo tudi znaki, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. Mednje sodijo bolečina v prsih, težko dihanje, nenadno znojenje ali huda driska. V teh primerih je nujen takojšen stik z zdravstveno ekipo.
Za bolnike z rakom na želodcu se kot ključno izkazuje tudi dosledno spremljanje simptomov in prehranskih navad. Vodenje dnevnika o vnosu hrane in zdravstvenem stanju pomaga zdravnikom pri prilagajanju zdravljenja. Mayo Clinic spodbuja bolnike k uporabi spletnih orodij in k rednemu posvetovanju z usposobljenimi strokovnjaki.
Obeti kažejo, da se bo pojavnost bolezni še povečevala, zato strokovnjaki opozarjajo na nujnost večjega poudarka na zgodnjem odkrivanju in ustrezni prehranski podpori. Kljub napredku v zdravljenju ostaja zgodnja diagnoza najmočnejše orožje proti tej tihi bolezni.