Novo mesto

Oblačno Humidity: 97%
11°C
SOBOTA
9°C / 14°C
NEDELJA
8°C / 17°C
PONEDELJEK
9°C / 15°C
TOREK
8°C / 17°C
SREDA
8°C / 15°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
14°C / 16°C

V Picassovem muzeju v Malagi predstavljeno umetnikovo kiparsko ustvarjanje

V Malagi, rojstnem mestu španskega umetnika Pabla Picassa, je v Picassovem muzeju na ogled razstava skulptur umetnika, ki je sicer bolj znan po svojem slikarskem ustvarjanju. Postavitev z naslovom Picasso kipar. Materija in telo združuje 61 skulptur, nastalih med letoma 1909 in 1964.

V Picassovem muzeju v Malagi predstavljeno umetnikovo kiparsko ustvarjanje

Z razstavo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP obeležujejo 50-letnico umetnikove smrti, ki mineva letos.

Po besedah kustosinje Carmen Gimenez gre za prvo večjo razstavo v Španiji, posvečeno izključno Picassovemu kiparskemu ustvarjanju. "Človeško telo je bilo vedno v središču njegovega zanimanja, zato je telo tudi v središču razstave," je dodala kustosinja. Med razstavljenimi deli so denimo Ležeči kopalec (1931), mavčni kip ležeče ženske, Ženska z vazo (1933) in Otrok (1960).

Razstava spremlja skoraj šest desetletij Picassovega umetniškega razvoja v kiparstvu, v katerem se odražajo vplivi kubizma in abstrakcije, vidna je tudi uporaba "najdenih predmetov" v delih, izdelanih iz predmetov, ki se običajno ne uporabljajo v umetnosti. Umetnik je pri svojem ustvarjanju uporabil različne materiale, od lesa in železa do cementa, kovine in brona.

Kot so zapisali v Picassovem muzeju, je bilo kiparsko ustvarjanje eden Picassovih manj znanih talentov. Umetnik je v primerjavi s približno 4500 slikami ustvaril približno 700 skulptur.

Odprtje razstave, ki bo na ogled do 10. septembra, sovpada z 20. obletnico odprtja Picassovega muzeja v Malagi.

Picasso se je rodil leta 1881 v Malagi in umrl leta 1973 v Mouginsu na francoski rivieri. Zamisel o Picassovem muzeju v Malagi je prvič predstavil leta 1953, vendar se je ta uresničila šele pet desetletij pozneje, leta 2003, še piše na spletni strani muzeja.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.