Novo mesto

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Društvo slovenskih skladateljev z novo sezono že blizu 80-letnice

Društvo slovenskih skladateljev (DSS) je danes predstavilo novo sezono, ki jo bo v drugi polovici zaznamovalo tudi praznovanje 80-letnice delovanja. S tem namenom so zastavili program do konca prihodnjega leta. V koncertnem delu so zasledovali težnjo, da predstavijo glasbo vseh aktivnih članov društva. Vrhunec praznovanja obletnice bo oktobra 2025.

Društvo slovenskih skladateljev z novo sezono že blizu 80-letnice

DSS je bilo ustanovljeno decembra 1945, jubilejno leto 2025 pa so zasnovali kot leto, ki sega iz ene koncertne sezone v drugo, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Dušan Bavdek. Programska izhodišča, ki so jih pri tem zasledovali, so bila prikazati preplet generacij, ki na društvu sobivajo, ne da bi se njihova imena na koncertih podvajala, ter predstaviti kar največje število skladateljev in skladateljic. Hkrati so se povezali s kar največ partnerskimi ustanovami, s katerimi tudi sicer sodelujejo.

Nova sezona 2024/25, ki jo bo s prihodnjo sezono 2025/26 povezovala obletnica, bo sicer vključevala običajne koncertne cikle, ki jih pripravljajo na DSS. Med njimi je osrednji koncertni cikel Koncertni atelje, ki bo do konca tega leta ponudil tri koncerte še po izboru skladateljice Nine Šenk. S prvim od njih bodo sezono začeli v sredo. Do konca tekočega leta bodo sledili tudi trije koncerti mednarodne dejavnosti, pri čemer bodo z novembrskim segli v novozgrajeno koncertno dvorano v Osijeku.

V letu 2025 bo Koncertni atelje predstavljal glasbo po izboru različnih skladateljskih tandemov, jubilejno leto pa bodo začeli s ciklom Pogovori s skladatelji. Njihov oblikovalec Nenad Firšt je vanj povezal dela, ki se spogledujejo s preteklostjo, na pogovorih pa bodo posebej predstavili Vladimirja Hrovata in Diano Novak.

Del 80-letnice bo tudi dvodelna Noč slovenskih skladateljev, na katerem bodo posebej za to priložnost napisana nova dela izvajali člani ansambla za novo glasbo MD7. Aprilska noč bo zazvenela v okviru vsakoletnih Slovenskih glasbenih dnevov, z junijsko pa se bo slovenska umetniška glasba predstavljala v Novem mestu. Oblikovalec noči Črt Sojar Voglar je povedal, da bo na koncertih mogoče slišati različne kombinacije instrumentov in raznovrstne sestave ansambla.

Glavni del praznovanja se bo zvrstil v začetku oktobra 2025, ko bodo v Ljubljani gostili tudi generalno skupščino krovnega evropskega skladateljskega združenja Ecsa. Ob tej priložnosti bo Zbor Slovenske filharmonije izvedel zborovska dela različnih skladateljev pod vodstvom dirigentke Martine Batič, Akademija za glasbo bo predstavila izbor del iz zakladnice jazzovskega opusa, v katerem bodo del aranžmajev prispevali študenti, Simfonični orkester RTV Slovenija pa bo z dirigentom Simonom Krečičem izvedel dela skladateljev, ki so v zadnjem desetletju prejeli pomembne nagrade.

Koncerti ob jubileju bodo 12., 13. in 14. oktobra 2025. Ob skupščini Esca načrtujejo tudi niz pogovorov o aktualnih vprašanjih, kot so tehnologija, umetna inteligenca in avtorske pravice, je povedal Bavdek.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.