Novo mesto

3°C
Megla Humidity: 87%
PONEDELJEK
3°C / 9°C
TOREK
6°C / 7°C
SREDA
7°C / 13°C
ČETRTEK
6°C / 12°C
PETEK
8°C / 12°C
SOBOTA
8°C / 13°C
NEDELJA
6°C / 10°C

Ponoči v prometni nesreči urmla sopotnica v kombiniranem vozilu

Včeraj zvečer se je v Dolnji Težki Vodi zgodila prometna nesreča, ki je za seboj pustila lažje poškodovane in žal tudi eno smrtno žrtev. Dogodek se je zgodil okoli pol desete ure zvečer in je vključeval več vozil, od katerih je eno preminulo potnico.

Ponoči v prometni nesreči urmla sopotnica v kombiniranem vozilu

Po prvih ugotovitvah ogleda, ki ga je vodil dežurni preiskovalni sodnik, je 54-letni voznik osebnega avtomobila Mercedes izgubil nadzor nad vozilom med prehitevanjem tovornega vozila. Vozniku se ni uspelo vrniti na svoj vozni pas in trčil je v kombinirano vozilo avstrijskih registrskih tablic, ki je vozilo po svoji strani ceste.

V nesreči je bilo lažje poškodovanih štiri osebe, med njimi voznik in sopotnik v osebnem avtomobilu ter voznik in sopotnik v kombiniranem vozilu. Na žalost je ena od sopotnic v kombiniranem vozilu, 75-letna ženska, umrla na kraju nesreče. Kljub naporom ekipe nujne pomoči ji niso mogli več pomagati.

Vozniku osebnega avtomobila, ki je bil doma iz okolice Novega mesta, so policisti odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal visoko koncentracijo alkohola v izdihanem zraku - 0,70 mg/l (1,4 promila). Preiskovalni sodnik je odredil strokovni pregled, da bi ugotovili prisotnost alkohola, mamil ali zdravil v organizmu voznika in njegovega sopotnika.
Promet je bil zaradi ogleda kraja in odstranjevanja posledic nesreče oviran vse do zgodnjih jutranjih ur.

Ta nesreča predstavlja že peto smrtno žrtev prometnih nesreč v območju policijske uprave Novega mesta. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta, ko je zaradi prometnih nesreč umrlo devet oseb, se trend žalostno nadaljuje.

Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za prometne nesreče. Zmanjšuje naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznavanja, predvidevanja ter odločanja in izvedbe ustreznega ravnanja. Koncentracija alkohola nad 0,5 promila močno poveča verjetnost prometne nesreče, medtem ko 1,1 promila alkohola to verjetnost kar osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Alkohol je še posebej problematičen pri voznikih, a je tudi dejavnik tveganja za prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih. Približno četrtina prometnih nesreč s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami je povezana z alkoholom v prometu.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.